Taulukko 1a. Tuotetilasto. Valitulla kauppanimellä määrättyjen reseptien määrä vuositasolla.
Taulukko 1b. Tuotetilasto. Valitulla kauppanimellä määrättyjen reseptien määrä kvartaaleittain.
Taulukko 1c. Valitulla kauppanimellä määrättyjen reseptien määrä kvartaaleittain ja erva-alueittain.
Taulukko 1d. Yhden kauppanimen reseptimäärät indikaatioittain.
Taulukko 2a. Tuoteryhmätilasto. Valitun tuoteryhmän kauppanimellä määrättyjen reseptien määrä vuositasolla.
Taulukko 2b. Tuoteryhmätilasto. Valitun tuoteryhmän määrättyjen kauppanimien reseptien määrä kvartaaleittain.
Taulukko 2c. Tuoteryhmätilasto. Valitun tuoteryhmän määrättyjen kauppanimien reseptien määrä vuositasolla erva-alueittain.
Taulukko 2d. Tuoteryhmätilasto. Yhden tai useamman kauppanimen reseptimäärät indikaatioittain. Tässä esimerkissä näkyy hyvin uuden antikoagulantin indikaation laajennus eteisvärinään tarkastelujakson aikana.
Taulukko 3a. Potilaskohtainen tilasto. Lääkkeen aloitukset vuositasolla.
Taulukko 3b. Potilaskohtainen tilasto. Lääkkeen vaihtotilasto. Potilaskohtaisen seurannan avulla voidaan tarkastella, onko saman lääkeaine-ryhmän sisällä potilaalle määrätty lääke vaihtunut lääkeaineesta tai kauppanimestä toiseen. Esimerkkinä antikoagulanttihoidon hoitokäytännön muutos varfariinista uusiin antikoagulantteihin. Tilasto saatavissa myös erva-alueittain.
Multirec Oy on jo lähes kymmenen vuoden ajan toimittanut suurelle osaa Suomen terveyskeskuksista lääketietokantaa reseptinkirjoituksen tueksi. Asiakkaita ovat Pegasos ja Graafinen Finstar – potilastietojärjestelmiä käyttävät terveyskeskukset (mm. Helsinki, Vantaa, Tampere, Turku, Kuopio, Lahti, Vaasa ja Länsipohjan SHP). Terveyskeskusten väestöpohja on yhteensä runsaat 2 miljoonaa kansalaista.
Multirec Oy on kerännyt anonymisoitua tilastotietoa lääkärien määräämistä lääkkeistä ja lääkemääräyksissä käytetyistä indikaatioista. Useiden kuntien osalta aikasarja ulottuu jo yli kymmenen vuoden päähän. Tilastotietokannasta ei voida tunnistaa potilasta, mutta tilastotietojen pohjalta voidaan laajasti tutkia, jopa potilastasolla, määrättyjä lääkemääriä, lääkemääräyskäytäntöjen muutoksia sekä alueellisia eroja.
Tilastotietokantaan on kertynyt n. 10 miljoonaa reseptiä vuodessa ja se täydentyy kuukausittain tuoreilla tiedoilla. Tietokanta mahdollistaa monipuolisen lääkehoitokäytäntöjen tutkimuksen ja seurannan. Tietoa voidaan käyttää mm. lääkehoidon laadun seurantaan sekä markkinatutkimukseen.
Potilastietojärjestelmät ovat käytössä laajalti kaikissa viidessä yliopistosairaalapiirissä, joten myös erva- aluekohtaiset vertailut ja erojen havaitseminen lääkkeiden markkinaosuuksissa ja hoitokäytännöissä on mahdollista.
Multirec Oy on tuotteistanut tilastotiedon helposti hyödynnettävään muotoon. Käyttäjät voivat kiinnostuksensa kohteen mukaan valita tilastoon haluamansa lääkkeet, lääkeryhmät, indikaatiot, aikajaksot ja erva-alueet.
Esimerkit tuotteistetuista tilastoista on esitetty edellä. Hintatiedot ovat tilauslomakkeella.
Aineisto mahdollistaa myös monipuoliset räätälöidyt haut erilaisiin tutkimuskysymyksiin. Hakukriteerit ja logiikka voidaan sopia asiakkaan tarpeiden mukaan. Hakuvaihtoehdoista voidaan tehdä myös jatkuva tilaussopimus, jossa sama haku ja raportti toistetaan sovituin väliajoin.
Tiedot perustuvat käytännön työssä lääkäreiden tekemiin lääkemääräyksiin. Indikaatiotilastoihin päätyvät vain ne reseptit, joissa lääkäri on käyttänyt tarjolla olevia indikaatiovaihtoehtoja lääkkeen määräämiseen. Indikaatiotiedot puuttuvat lääkkeestä ja käyttäjäorganisaatiosta riippuen 5–30 prosentilla resepteistä.
Lääkkeiden aloituksen ja lopetuksen osalta nähdään vain samassa organisaatiossa määrättyjen reseptien historia. Koska lääkkeitä on voitu välillä määrätä toisessa organisaatiossa, eivät lääkkeiden lopetuksiin, aloituksiin ja vaihtoihin liittyvät numeroarvot ole sellaisenaan luotettavia. Suuresta otoksesta johtuen ne kuitenkin antavat melko hyvän kuvan kehitystrendeistä.